L.Nicholsonová navštivila Starú tehelňu, prezrela si aj vybudovaný múr

17.09.2010 Prešov

Prešov 17. septembra (TASR) – Panelový múr, ktorý z jednej strany uzavrel Murársku ulicu v Prešove, nepovažuje štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lucia Nicholsonová za niečo strašné.
Uviedla to dnes pre médiá po tom, ako sa osobne prišla pozrieť na vybudovanú panelovú zábranu.
Poľná cestička vychodená v prudkom svahu bude po dokončení múru nepriechodná. Vznikla živelne a ako skratku ju využívali Rómovia zo Starej tehelne. Obyvatelia niekoľkých ulíc sa opakovane sťažovali na narastajúcu kriminalitu a vandalizmus. Tie majú údajne na svedomí hlavne neprispôsobiví spoluobčania. Mesto sa preto rozhodlo postaviť osem metrov dlhý a dva metre vysoký múr. Dôrazne odmieta obvinenia zo segregácie, lebo Rómovia sa do tejto obytnej zóny môžu bez problémov dostať po udržiavanom asfaltovom chodníku.
\"Mne to všetko príde také veľmi nafúknuté. Keď sa do toho nejakým spôsobom obujú všetci tí ľudskoprávni bojovníci, tak ono to zrazu znie, že staviame tu múry a segregujeme a pritom stačí prísť a pozrieť si to na vlastné oči a zistíte, že ono to vôbec nie je také strašné. Ak to vyrieši len časť problémov z toho dennodenného života obyvateľov možno na oboch stranách, tak ja si myslím, že to má svoje opodstatnenie, \" povedala Nicholsonová.
Na druhej strane ju však zaráža, prečo obyvatelia Starej tehelne musia hľadať napríklad škôlku, poštu a to, čo potrebujú k bežnému životu, v inej lokalite. \"Pokiaľ som správne pochopila, toto mesto sľubovalo a toto mesto nesplnilo, \" povedala Nicholsonová. Pripustila však, že môže existovať viac dôvodov, prečo sa to doteraz nezrealizovalo.
Na spomínanej stene sa v posledných dňoch objavil aj nápis \"Múr nárekov\". Pribudli aj ďalšie odkazy ako napríklad \"otrávili mi psa\", \"kradnú\", \"robia neporiadok\" či \"hádžu kamene\".
Nicholsonová v súvislosti s múrmi, ktoré vyrástli aj v iných mestách a obciach, uviedla, že tieto stavby v podstate môžu riešiť iba dôsledky, ale nie príčiny. Práve na odstraňovanie príčin sa, podľa nej, musí podujať štát a samosprávy.
Zdôraznila, že majú niekoľko návrhov na odstraňovanie príčin, pričom si uvedomuje zložitosť ich zavedenia do praxe. \"Nejde to zo dňa na deň, lebo toto je problém, ktorý pred sebou tlačíme 50 rokov, nikto nemôže očakávať, že to vyriešime za štyri roky, ale dokážeme to naštartovať, \" dodala. Zároveň upozornila na nutnosť aktívneho fungovania komunitných centier a terénnych sociálnych pracovníkov.
Podstatu riešenia problémov ľudí žijúcich v komunitách ohrozených sociálnym vylúčením vidí štátna tajomníčka predovšetkým vo vzdelaní a v neposlednom rade aj v systéme, ktorý nemotivuje týchto ľudí k žiadnej aktivite a ten si rovnako vyžaduje zmenu.
 

Vyberte región

mark